Aktualności

15.03.2013 20:22

Wyniki Konkursu "Kreatywna na słodko"


Podczas organizowanego dnia 8 marca 2013 roku konkursu „KREATYWNA NA SŁODKO”, w którym to panie miały podać nazwę i przepis na DESER, który najbardziej odzwierciedla ich osobowość, otrzymaliśmy niespodziewanie dużą ilość kreatywnych pomysłów. Ostatecznie wybraliśmy trzy, naszym zdaniem najbardziej kreatywne.

Kategoria: Aktualnosci
Napisał: agnieszka

Dzięki szczodrości niektórych firm z Galerii udało nam się ufundować atrakcyjne nagrody.

Nagrody ufundowały firmy:

  • Paczka z produktami marki własnej – Piotr i Paweł
  • Perfum i luksusowe kosmetyki – Apteka Eskulap
  • Rajstopy – Kantor Pecunia
  • Biżuteria – Galeria Artystyczna Artdecory
  • Markowa bluzka -  Multibrand Store
  • Kupon na bezpłatne badanie wzroku - Perfect Eye Optic
  • Markowa Odzież – Wear House
  • Markowa Bluzka – Levi’s, Wrangler, Lee
  • Rajstopy – Kantor Pecunia
  • Butelka wina – Fabryka Wina


Zwycięski przepis o nazwie „Rajski deser Podróżniczki” przesłała pani Małgorzata, drugie miejsce zajęła pani Aleksandra za przepis Deser "Niegranatowa sałatka z granatem". Trzecie zaś pani Monika, autorka przepisu "Kolorowe Szaleństwo".

Wygrane przepisy przedstawiamy poniżej. Gratulujemy i zachęcamy do udziału w kolejnych konkursach.

I MIEJSCE

Rajski deser Podróżniczki”

Dzień dobry!

Moja kobieca niespokojna osobowość wciąż mnie gdzieś gna i pędzi. To osobowość podróżniczki (albo włóczykija, jak to woli) :-). Lubię zwiedzać, wyjeżdżać, poznawać nowych ludzi i nowe smaki. Podróże kojarzą mi się z lotami, z niebem, rajem, błękitem. Więc podzielę się moim rajskim deserem podróżniczki :-). Jest prosty, bo podróżniczka nie dba o zawartość lodówki i nie ma w niej wyszukanych składników. A jakiś jogurt zawsze się znajdzie, podobnie jak paczka fig w szufladzie czy garść orzechów. Miód w spiżarce też na stałe gości. Przepis zatem prosty, ale wyśmienity - niebo w gębie! Obiecuję!

Rajski deser podróżniczki, czyli figi z jogurtem i karmelizowanymi orzechami

Skład:

  • 2 figi suszone (mogą być świeże, ale to raczej nie u nas, chyba, że podróżniczka zasiądzie gdzieś w świecie pod drzewkiem figowym)
  • 150 g jogurtu, najlepiej greckiego
  • 50-100 g orzechów włoskich, obranych z gorzkich skórek (ile kto lubi)
  • 2 łyżki miodu

Rozgrzewamy miód, wrzucamy do niego orzechy i podgrzewamy mieszając tak długo, aż orzechy oblepią się złotym karmelem. Odstawiamy z ognia. Do miseczki wlewamy zimny jogurt i karmelizowane orzechy. Dodajemy figi pokrojone w ćwiartki. I gotowe. To jedna duża porcja lub dwie małe

 

II MIEJSCE

Deser "Niegranatowa sałatka z granatem"

"Najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny" mówią słowa piosenki. Podążając tym tropem deser odzwierciedlający moją kobiecą osobowość to zdrowa i przepyszna sałatka owocowa z granatem, ananasem i miętą/melisą (w zależności od potrzeb) oraz bananem, malinami i kiwi. Różnorodność owoców wskazuje na bogatą i złożoną osobowość :-). Bywam niekiedy wybuchowa, więc granat być musi. (Wiadomo, że to właśnie soczyste owoce granatu najlepiej budzą do życia niczym rześki, wiosenny poranek. Królowa Kleopatra znała dobroczynne właściwości owoców granatu i zajadała się nimi bez opamiętania. W swoich czasach była wzorem kobiecej urody i podbijała męskie serca, nie wyłączając samego Cezara).

Bywam i "ananasem", choć już nie wypada. Niezłe czasem ze mnie ziółko, więc listek mięty (na orzeźwienie) albo gałązka melisy (na chwilę ukojenia, zapomnienia, wyciszenia) są konieczne w sałatce :-).

Przepis jest prosty: duże owoce należy pokroić w kostkę, granat rozciąć na pół i wyłuskać pestki. Wymieszać wszystkie owoce i udekorować listkami świeżej melisy/mięty. Podawać od razu.

Bon apetit!

 

III MIEJSCE

Deser, który chciałabym zaproponować jest kolorowy, optymistyczny, trochę zwariowany ale zarazem poukładany.

Nazywam go KOLOROWE SZALEŃSTWO

Potrzebne składniki (nie podaję ilości owoców bo to zależy ile deserów chcemy przygotować)

- truskawki (w sezonie świeże, poza sezonem mrożone)

- brzoskwinie z puszki

- cukier puder

- śmietana 30% (1/2 l)

- serek homogenizowany waniliowy (duży)

 

Przygotowanie:

W jednym naczyniu przygotować mus truskawkowy - Truskawki zmiksować z cukrem pudrem (cukru do smaku) W drugim naczyniu przygotować mus brzoskwiniowy - Brzoskwinie zmiksować z cukrem pudrem (cukru do smaku) Ubić śmietanę na sztywno, do ubitej śmietany dodać serek waniliowy i razem dokładnie wymieszać.

Teraz potrzeba odrobiny cierpliwości  i zaczynamy nakładanie deserów.

Najlepiej podawać w wysokiej, przezroczystej szklance.

Po kolei nakładamy najpierw warstwę musu truskawkowego (ok. 2-3 łyżki), na to warstwę śmietany z serkiem (ok 2 łyżek), na to warstwę musu truskawkowego (ok. 2-3 łyżek), na to znów warstwę śmietany. Potem w zależności od wysokości naczynia powtarzamy układanie warstw od początku.

Przed podaniem schłodzić.

Mówi się że kobieta zmienną jest, tak samo zmienny może być ten deser. W zależności od pory roku i dostępności owoców, a co najważniejsze naszego nastroju i smaku możemy deser tworzyć z różnych owoców (np. malin, kiwi), otrzymamy wtedy za każdym razem coś nowego, szalonego :)

 

Dane adresowe

PONIEDZIAŁEK - SOBOTA 10:00 - 20:00
NIEDZIELA 10:00 - 18:00

Galeria Sucholeska ul. Obornicka 85, Suchy Las

Newsletter

Znajdź produkt/usługę np. Kantor, zabawki
Kontakt z wystawcami

Wystawcy

© Galeria Sucholeska
Fav Interactive media